vraagtekens

Alle online stemwijzers op een rij

vraagtekens
“Op wie moet ik stemmen?”

Twijfel je erover op welke partij je gaat stemmen bij de komende verkiezingen van 2021? Probeer dan eens een stemwijzer! Op deze site vind je een handige lijst van online stemwijzers die jou kunnen helpen bij je keuze.

Door gebruik te maken van een stemwijzer bespaar je jezelf de tijd die je anders kwijt zou zijn met het doornemen van alle partijprogramma’s of continu bij te houden of partijen de beloftes uit hun vorige partijprogramma wel na zijn gekomen.

Heb je een stemadvies gekregen? Probeer ook eens een andere kieswijzer om te kijken of je op hetzelfde advies uitkomt. Lees uiteraard ook het partijprogramma van jouw favoriete partij door.

In die partijprogramma’s staan altijd mooie beloftes. Die worden helaas regelmatig verbroken. Hoe voorkom je nou teleurstellingen? Door in ieder geval ook even de Stemchecker te doen. Want de Stemchecker kijkt niet naar mooie woorden, maar naar de daden. Namelijk naar wat partijen nou echt gestemd hebben in de Tweede Kamer.

En, ook leuk, ga (anoniem) in discussie met iemand die een andere politieke voorkeur heeft dan jij.

Soorten stemwijzers

Er zijn verschillende soorten stemwijzers:

Op basis van standpunten:

Daarbinnen heb je weer specifieke stemwijzers die zich richten op een specifiek onderwerp:

Stemwijzers die kijken naar daadwerkelijk stemgedrag van partijen in de Tweede Kamer:

En er is zelfs een stemwijzer die jouw politieke standpunten binnen 10 seconden in kaart kan brengen en een passend stemadvies levert. Onmogelijk? Test het zelf!

Stemwijzers op basis van standpunten

Hieronder vind je een overzicht van stemwijzers op basis van de standpunten die partijen in hun verkiezingsprogramma hebben opgenomen.

Stemwijzer

Een van de bekendste stemwijzers is wel Stemwijzer.nl. Op deze website krijg je dertig verschillende stellingen voorgelegd. Geen idee wat jouw mening over een bepaalde stelling is? Geen nood. Bij elke stelling kun je nakijken waarom bepaalde politieke partijen voor of tegen zijn en aan de hand daarvan jouw standpunt bepalen. Je kunt kiezen uit de opties “eens“, “geen van beide“, “oneens” of “deze vraag overslaan“.

Ook kun je aan het eind van de lijst aangeven welke punten jij extra belangrijk vindt en welke partijen je mee wilt nemen in het advies. Je kunt ervoor kiezen om alle partijen mee te nemen in het stemadvies, enkel de partijen die op dit moment vertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer, of zelf een keuze maken.

Hierna krijg je een overzicht met welke partijen je de meeste overeenstemming hebt met betrekking tot de voorgelegde stellingen. Door op een partij te klikken kun je jouw mening over alle stellingen vergelijken met het standpunt van die partij.

Stemwijzer.nl heeft ook een text-only versie voor visueel gehandicapten.

Kieswijzer

Bij Kieswijzer ontvang je een stemadvies met behulp van 23 stellingen. Ook kun je per vraag aangeven hoe belangrijk dit onderwerp voor jou is. Het voordeel van Kieswijzer is dat er meer keuze-opties zijn dan alleen eens/oneens.

Onder elke vraag staat een schuif waarmee je kunt instellen hoe belangrijk jij dat onderwerp vindt.

Nu.nl

Bij de kieswijzer van Nu.nl kun je met behulp van een schuifbalk aangeven in hoeverre je het met een stelling eens bent. Na 30 stellingen rolt er een stemadvies voor je uit.

Kieskompas

Een andere zeer bekende kieswijzer is Kieskompas.nl. Ook hier kun je je mening geven over 30 verschillende stellingen. De uitslag wordt grafisch weergegeven met behulp van een assenstelsel waarin jouw positie wordt aangegeven en die van de verschillende partijen.

Voor mensen die politiek moeilijk vinden is er een speciale versie met extra hulp.

Specifiek onderwerp

De Sekswijzer

De Politieke Sekswijzer legt jou 15 stellingen voor over seksualiteit en emancipatie. Bij elk van deze stellingen kun jij aangeven of je het er eens of oneens mee bent. Jouw standpunten worden vergeleken met die van politieke partijen.

Woonkieskompas

Het Woonkieskompas is onderdeel van het Kieskompas en geeft jou een stemadvies op basis van 26 stellingen die te maken hebben met wonen. Net als bij het Kieskompas worden de partijen op een assenstelsel weergegeven en krijg je te zien welke partijen het dichtst bij jouw mening liggen.

Onderwijskieskompas

Het Onderwijskieskompas is ook onderdeel van het Kieskompas. Hierbij kun jij je mening geven over een aantal stellingen die allemaal gaan over het onderwijs.

Na het invullen hiervan krijg je een overzicht van partijen die het meest overeenstemmen met jouw antwoorden op de stellingen.

Zorgkieskompas

Net als de vorige twee stemwijzers is ook het Zorgkieskompas onderdeel van het Kieskompas en legt jou een aantal stellingen voor die te maken hebben met zorg.

Na het aangeven van jouw mening over de stellingen krijg je een figuur te zien waaruit je kunt aflezen welke partijen het meest met jouw mening overeenstemmen.

Klimaat en energie

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie maakte dit overzicht (pdf) van standpunten van de grotere politieke partijen over klimaat en energie.

Gebaseerd op stemgedrag van partijen

Stemchecker

Vaak worden er in de campagnes voor de verkiezingen mooie beloftes gedaan door partijen. Maar worden deze beloftes ook echt waargemaakt? De Stemchecker kan jou daar een helder antwoord op geven.

Deze kieswijzer kijkt namelijk naar wat partijen daadwerkelijk gestemd hebben in de Tweede Kamer. Dat kan nogal eens heel anders zijn dan wat er in campagnes wordt beloofd.

Discussiëren buiten je bubbel

“Hoe kan iemand nou in Godsnaam op een partij als VVD / FvD / DENK / … (vul maar in) stemmen?!” Als je dat soort gedachten hebt dan kan het heel interessant zijn om eens met zo iemand te praten. Wil je het echt weten? Breek uit je bubbel en vraag het gewoon!

Op de website Waaromkiesjij.nl kun je in discussie gaan met iemand die een andere politieke voorkeur heeft dan jij. Je krijgt dezelfde stellingen voorgelegd als bij Stemwijzer.nl en kunt (anoniem) met elkaar chatten waarom je voor of tegen bent. Dit is erg leuk om te doen en ook al ben je het niet altijd eens, je krijgt wel een bredere kijk op heel veel zaken.

Ervaringen

Wat zijn jouw ervaringen met de bovengenoemde stemwijzers. Kun je je vinden in het gegeven stemadvies met betrekking tot de verkiezingen van de Tweede Kamer in 2021 of kreeg je juist een advies wat je totáál niet had verwacht? Laat het hieronder weten!

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Bedankt voor dit handige overzicht! Op de een of andere manier komt er bij steeds hetzelfde uit: PvdA en Groen Links. Ook bij de Koppensneller. Zelf ben ik er nog niet over uit wat ik ga stemmen, eerst nog maar eens de debatten volgen.

  2. Zelf vond ik Partijgedrag.nl handig, op basis van echte stemgedrag van partijen.

  3. Marije schreef:

    Lastig hoor, met de Koppensneller krijg ik een “links” advies, Kieskompas zegt dat ik het meeste overeenstem met de Christenunie en volgens de dieren- en milieustemwijzers stem ik het meest overeen met de Partij voor de Dieren, Groen Links en SP…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.