Frambozen kweken

Home » Hobby en Vrije Tijd » Frambozen kweken

Frambozen zijn redelijk makkelijk te kweken en kunnen geplaatst worden in zowel fruit- als siertuinen. Hieronder vind je informatie over het kweken van frambozen, het snoeien van frambozenstruiken en andere tips met betrekking tot de vochtigheid van de grond, ziekten en ongedierte.

Soorten frambozen

Er zijn verschillende soorten frambozen. Deze zijn onder te verdelen in zomerframbozen en herfstframbozen. Zomerframbozen worden geplukt van ongeveer half juni tot half juli. Herfstframbozen kunnen geoogst worden van augustus tot oktober. Verder zijn er rode en gele frambozensoorten verkrijgbaar.

Planten van frambozen

Je kunt frambozen het beste planten in de maanden november tot en met februari. Na het planten moet je het hout direct inkorten op ongeveer een halve meter hoogte. Hierdoor hebben ze minder last van de wind en komen er sneller jonge scheuten uit de grond, vlakbij deze takken. Zodra deze jonge scheuten ongeveer 30 cm of hoger zijn kun je de oude takken tot op de grond wegsnoeien.

Frambozen hebben een hekel aan te natte grond. Mocht je een vochtig stuk grond hebben waar je frambozen op wilt plaatsen dan kun je dit oplossen door de frambozen op heuveltjes te planten. De grond ligt dan wat hoger en zal automatisch wat droger zijn. Herfstframbozen hebben minder problemen met natte gronden.

Frambozen oogsten

Bij zomerframbozen groeien de vruchten aan tweejarig hout. De jonge twijgen die in de grond om de oorspronkelijke takken heen opkomen zullen het tweede jaar zijscheuten vormen aan de takken. Hieraan komen de vruchten. Nadat deze takken vrucht hebben gegeven sterven ze af. Bij herfstframbozen komen de vruchten aan de scheuten die in datzelfde jaar zijn opgekomen.

Snoeien van frambozen

Zomerframbozen kunnen na de oogst worden gesnoeid (juli/augustus), maar ook in het vroege voorjaar (februari/maart). De donkerbruine takken die vruchten hebben gedragen en nu afgestorven zijn kunnen tot aan de grond worden weggesnoeid.

De jonge groene scheuten die her en der uit de grond opkomen kun je verwijderen indien ze te ver van de rij groeien. Of eventueel iets uitdunnen. Doe dit niet meteen het eerste jaar na het aanplanten van het hout, zodat de framboos tijd heeft zich te verspreiden.

Ziektes en ongedierte

Grijsrot/vruchtrot:. In periodes waarin het veel regent kan de framboos hierdoor worden aangetast. De vruchten kleuren grijs en rotten weg. Hou de struiken luchtig en zorg dat ze niet te weelderig groeien. Hierdoor worden ze minder vatbaar.

Stengelsterfte: Dit kan worden veroorzaakt door verschillende soorten schimmels. Oorzaak is teveel vocht. Dit is te voorkomen door ervoor te zorgen dat de grond niet te nat wordt. Twijgen die eenmaal aangetast te zijn dien je weg te halen en te vernietigen. Herfstframbozen zijn hier minder gevoelig voor.

De frambozenkever: De aangetaste vruchten hebben 1 of meer grauwgekleurde bolletjes. Midden in de vrucht zit een larfje, dat eruit ziet als een klein wormpje. Wanneer je regelmatig wormpjes in je frambozen aantreft dan dien je de aangetaste vruchten te vernietigen. Gooi ze niet op de grond bij de frambozen, want zo geef je deze kever de kans te overwinteren in de grond.

Frambozen kopen

Frambozen zijn voornamelijk verkrijgbaar in de maanden november tot en met februari. Dit is tevens de beste planttijd. Frambozen kun je kopen in diverse tuincentra. Ook zijn ze online te bestellen. De frambozen worden dan in een pot bij je thuisbezorgd en kunnen het beste zo snel mogelijk in de grond worden geplant.

Reacties

Ben
Hallo, ik heb vorig jaar herftframbozen gepland. De nieuwe scheuten schieten aan alle kanten de grond uit, dus dat zit wel goed. Deze takken blijven echter maar groeien. Sommige takken zijn al langer dan 2 meter. Moet ik deze nu toppen ? En wanneer zou de struik moeten gaan bloeien ? Er is tot nu toe helemaal niets te zien. Het is de eerste keer dat ik ze heb dus ik weet er nog niet zo veel van en op internet kan ik het antwoord ook niet vinden.

Jan
voor henk de lange: oranje puntjes op frambozen kun je behandelen met brandnetelgier. deze gier maak je door brandnetels een tijdje in water te leggen totdat het gaat stinken. ik heb twee keer gespoten met deze gier op de bladeren met oranje puntjes en de puntjes verdwenen. succes!

figaro
Ooit, misschien wel zeker 20 jaar geleden framboos geplant. Waar hij stond verdwenen, maar doorgegroeid langs de hele zijkant van mijn tuin. Keurig netjes op een rijtje. Bloeit 2 x per jaar. Hoe kan dit? Juli frambozen, hoeveelheid hangt af van het weer. Dit jaar heel veel. Maar ook in september tot laat in oktober, zelfs november nog wel eens. Wonderplant. Snoei en mest niet overdreven.

Henk de langen
Ik heb veel frambozenstruiken, er zitten op verschillende nieuwe loten, knaloranje puntjes op, wat is dit en wat kan ik hier aan doen? Bijvoorbaat dank

nico
ik heb ook frambozen en deze zomer hadik vruchten die maar half rijp waren en uitgedroogt en voldoende vocht hadden kan dat aan de meststoffen liggen graag antwoord

Ann
Hoi, Ik wil frambozenstruiken planten. Kan iemand mij de namen doorgeve van de zomerframboos en de herfstframboos. Alvast bedankt.

LT
Als je zomer frambozen plant in de herfst heb je de volgende zomer dan wel frambozen???

Mark
Je kunt ze het beste in de herfst/winter planten (november-februari). Meteen in de zomer of herfst heb je dan de eerste vruchten (afhankelijk van of je een zomerframboos of een herfstframboos hebt).

stef
het is nu augustus maar ik zou graag nu frambozen planten wanneer zal de oogst dan rijp zijn?

Chenta
Omat na een maand lang iedere dag rupsen plukken m'n framboos weer helemaal vol zat met rupsen heb ik hem vandaag goed hard afgespoeld met een sproeier zodat alle rupsen op de grond vielen. Even het water weg laten lopen en daarna met de gasbrander zo veel mogenlijk rupsen verbrand. Als ik dit nog een paar keer herhaal zullen ze denk ik niet meer te vinden zijn. Klinkt heel gemeen maar was het helemaal zat.

wil
ik heb 2 frambozen struiken een jonkheer ven test. en een wat lateren waar nu in het tweede jaar nog geen bessen aanzitten [ maar daar moeten misschien nog later bessen aankomen ??] maar heel veel twijgwn die heel hoog groeien zeker 2 meter ik heb die getopt [ begin juli] ook die anderen jonkheer groeit heel hoog en ook veel twijgen . hoe kan ik er het beste mee omgaan nu al uitdunnen en toppen of door laten groeien tot het voor jaar en dan snoeien ?? en te veel scheuten verwijderen . gr wil

Hanneke
Ik heb mijn framboos sinds vorig jaar. Hij doet het goed. Maar nu heeft ie allemaal kleine knaloranje puntjes op vooral de onderste bladeren zitten. Ze zijn ook iets dikker dan het blad zelf. Wat is het? En kan het kwaad? Wat zou ik er tegen kunnen doen? Alvast bedankt.

luukvandenhout
het is nu half maart er komen bij de framboos uitschieters uit de grond moet ik die verwijderen of niet

tineke
Ik heb vorig jaar frambozenplantjes geplant en na de eerste frambozen kreeg ik veel nieuwe scheuten maar het leken wilde scheuten zonder knoppen.. Is het nodig om alles af te knippen? Alvast bedankt

jo
hallo Theo ,Het kan zijn dat je Buren een frambozenstruik hebben ,die gele vruchten draagt, deze vormt veel uitlopers ,tot soms wel 5 a6 meter van de oorspronkelijke plant. koop dus geen geeldragende framboos, hoewel die lekkerder zijn dan de rooddragende

Theo
Mijn buren hebben een frambozenplant, die veel uitlopers heeft en erg wild is. Nu heb ik ooit bij iemand een frambozenstruik (die dus niet verwilderd) in de tuin zien staan, waar kan ik zo'n struik aanschaffen?

Kees
Dit jaar 'n framboos in de tuin gezet maar de bladeren worden op gegeten door rupsen, wat kan ik daar aan doen??

ben
in mijn frambozen zijn als ik ze afpluk witte stipjes zichtbaar wat lijkt op larfjes van framboosmot wat overigens zeer onwaarschijnlijk is daar ik hiervoor regelmatig spuit kan iemand mij zeggen wat deze witte puntjes zijn(onder de steel /in de opening) ik twijfel of ik ze (zonder larfjes) kan eten witte puntjes bewegen niet,maar weet niet wat of dit normaal is. bijv.hartelijk dank

vivian
Hallo , Ik heb een vraag mijn framboze struik staat nu het tweede jaar en heeft erg last vn witte luis. Wat kan ik ertegen doen?? Doe nu maar geregeld water sproeien zodat het eraf valt. Ik heb gezien dat rondom men struik zeker tien stekjes gegroeid zijn helemaal vanzelf. Wanneer kan ik die verplanten???dank je gr.

herman
Jammer dat het snoei-advies voor de wel genoemde herfstframboos niet worsdt omschreven. Let op: De herfst framboos draagt vrucht op oud en nieuw hout. Het snoeiadvies is echter als volgt: Na de oogst alle twijgen laten staan en aanbinden, en pas in maart alles tot de grond terug snoeien. Zoals gemeld geven oude twijgen ook vrucht maar de kans op ziekte-overdracht is groter.

johann
Haha, wat vreemd. Nou ja, als ze heerlijk smalen dan lijkt het erop dat je toch een geel-oranje soort hebt gekregen. Bij de kwekers gaat ook wel eens wat mis... Smakelijk eten in ieder geval ;) Groetjes Johann

wilma
Hoi Johann, Ik heb ze geproeft waren heerlijk maar er hing een kaartje aan Zefa Herbsternte Rubus idaeus met een foto van rode frambozen. groetjes wilma

johann
Hoi Wilma, niet alle frambozen zijn rozerood. Er zijn ook soorten die geeloranje blijven. Je hebt bijvoorbeeld de soort Golden Everst. Die bloeit in de zomer en heeft vruchten die geel zijn en iets neigen naar oranje. Heb je ze al geproefd?

wilma
Ik heb dit jaar voor het eerst een frambozenstruik. Nu heb ik deze week voor het eerst frambozen die rijp zijn maar ze blijven geel weet iemand hoe dit kan .de struik staat bijna de hele dag in de zon , alvast bedankt

michel

Goeden middag allemaal. Heb frambozen voor het 2e jaar in mijn tuin, dragen veel vruchten maar het ziet eruit alsof ze uitdrogen, wie kan me daar bij helpen aub, want ik ben maar een leek. DANK U VOOR DE MOEITE. MICHEL.
Antwoord: Zijn het enkel de vruchtjes die verdrogen of zijn er hele scheuten die ineens verschijnselen van verdroging tonen?


Reageer op dit artikel

Heb je zelf een handige tip of wil je je ervaring over dit onderwerp delen met anderen? Plaats dan hieronder een reactie.

Alle velden dienen te worden ingevuld.

Naam

Email adres (wordt niet getoond op de website)

Uw bericht

Vul deze code in en druk op plaats mijn reactie om dit bericht te plaatsen.