Wordfeud - Scrabble op je telefoon

Home » Hobby en Vrije Tijd » Wordfeud - Scrabble op je telefoon

Wordfeud gebruiksaanwijzingWordfeud (spreek uit: wurdfjoed) is vergelijkbaar met het bekende bordspel Scrabble. Het spel is in korte tijd enorm populair geworden en wordt gespeeld door mensen van alle leeftijden. Je kunt spelen tegen bekenden en onbekenden en de mensen die eraan zijn begonnen geven toe dat het erg verslavend werkt.

Het leuke aan Wordfeud is dat je kunt spelen wanneer je wilt. Een spel dat nog niet af is blijft gewoon staan tot je weer een volgende zet doet. Ook kun je meerdere spellen tegelijkertijd hebben lopen. Hieronder vind je een gebruiksaanwijzing en regels voor het spel, de verschillen met Scrabble en enkele tips. 

Gebruiksaanwijzing

Zodra je Wordfeud hebt geïnstalleerd op je mobiele telefoon wordt er naar je e-mail adres gevraagd. Geef hier je echte e-mail adres op. Het wachtwoord wordt namelijk automatisch voor je gegenereerd en mocht je het ooit nodig hebben, dan kun je het via de website van Wordfeud opvragen.

Doel van het spel
Het doel is zo veel mogelijk punten te halen door woorden op het bord te leggen. Op elk letterblokje staat een klein cijfertje dat aangeeft hoe veel punten die letter waard is. Makkelijke letters zoals de E of de N zijn 1 punt waard. Moeilijkere letters zoals de Z zijn 5 punten waard en de Q is zelfs 10 punten waard.

Een spel starten
Je kunt een nieuw spel starten door te kiezen voor "new game". Vervolgens krijg je een aantal opties. De meeste mensen kiezen achtereenvolgens voor:

  • Dutch - de taal van het bord
  • Normal - de verdeling van de bonusvakjes over het bord
  • Play with random opponent - Je krijgt automatisch een (onbekende) tegenstander

Het is ook mogelijk om tegen bekenden te spelen. Als je iemand kent die Wordfeud speelt en je weet zijn of haar gebruikernsaam, dan kun je die invullen. Wordfeud zal die persoon dan een uitnodiging voor een potje sturen.

Woorden leggen
Je kunt woorden leggen door de letters te slepen naar de plek waar je ze wilt hebben. Een nieuw woord dient altijd aan te sluiten aan de letters die al op het bord liggen. Wanneer jij als eerste aan zet bent dan moet je het woord in het midden leggen zodat het vakje met het sterretje bedekt wordt.

Wanneer je niks kunt leggen
Het kan voorkomen dat je geen letters op het bord kunt leggen. Bijvoorbeeld omdat je alleen maar klinkers of medeklinkers hebt. Of omdat het spel bijna ten einde loopt en je geen letter niet meer kwijt kunt. Hiervoor kun je de mogelijkheden Swap (ruilen) of Pass (beurt overslaan) gebruiken.

Wanneer nog niet alle letters ("tiles") op zijn (dat kun je rechts onderin zien, bij "tiles left") dan kun je voor Swap kiezen.  Bij Swap geef je aan welke letters je wilt ruilen. Vervolgens krijg je nieuwe letters. Deze optie kost je wel een beurt, dus je kunt Swap beter alleen dan gebruiken wanneer je echt niets kunt met je letters.

Bij Pass sla je een beurt over. Dit gebruik je eigenlijk alleen wanneer het spel ten einde loopt en je echt niets meer kunt leggen.

Duur van het spel
Je kunt spelen wanneer het jou uitkomt. Wel wordt er een maximumtijd van 72 uur gehanteerd waarbinnen je een zet moet doen. Dit betekent dat je maximaal 72 uur (=3 dagen) mag nadenken over een zet. Wanneer je binnen deze tijd niet reageert heb je verloren en wordt het spel verwijderd.

 

Puntentelling

Naast de punten van de letters zelf is het mogelijk om extra punten te verdienen. Dit kan door in één beurt alle letters op je plankje weg te spelen (je krijgt hiervoor 40 bonuspunten). Ook kun je extra punten verdienen wanneer je letters op speciale vakjes kunt leggen:

  • DL - Dubbele Letterwaarde - de punten van de letter worden dubbel geteld
  • TL - Triple Letterwaarde - de punten van de letter worden driedubbel geteld
  • DW - Dubbele Woordwaarde - het totaal aantal punten voor het woord wordt verdubbeld
  • TW - Triple Woordwaarde - het totaal aantal punten voor het woord wordt verdriedubbeld

 Aan het einde van het spel worden de punten van de letters die je nog hebt van je totaal afgetrokken. Ook worden deze punten bij die van je tegenstander opgeteld. Het is dus belangrijk zo veel mogelijk letters kwijt te raken aan het einde.

 

Extra mogelijkheden

Het leuke aan Wordfeud is dat je kunt spelen wanneer je wilt. Je speelt alleen wanneer je tijd hebt. Hierdoor kan het dus voorkomen dat je lang moet wachten op een zet van je tegenstander. Daarom is het handig dat je meerdere potjes tegelijk kunt spelen (maximaal 30). Je kunt een nieuw spel starten door te kiezen voor "New Game". Er zijn inmiddels zo veel Wordfeud-spelers dat je er zelfs midden in de nacht binnen 1-2 minuten een tegenstander wordt gevonden. 

Chatten
Door op Chat te klikken kun je chatten met je tegenspeler. Bijvoorbeeld om hem of haar te complimenteren voor een mooi woord.

Foto wijzigen
Via Settings kun je een foto instellen. Dit doe je via "Set profile picture". Je kunt dan een foto uit je eigen toestel kiezen.

Meldingsgeluid
Via Settings kun je aangeven of je een geluid wilt horen wanneer het jouw beurt is. Deze melding kun je aan of uit zetten door een vinkje te plaatsen of te verwijderen bij Enable Notifications. Het geluid kun je instellen bij Notification Ringtone.

 

Foutmeldingen

Invalid word
"At least one of the words placed on the board is not in our dictionary"
Dit betekent dat één of meer van de woorden die je gelegd hebt niet in het woordenboek van Wordfeud voorkomen. De woorden moeten horizontaal en verticaal kloppen. Kijk dus even na tegen welke letters je het woord hebt aangelegd.

Niet alle Nederlandse woorden staan in het woordenboek van Wordfeud. De woordenlijst wordt regelmatig uitgebreid. Het kan dus zijn dat een goed Nederlands woord toch wordt afgekeurd.

Krijg je aan het begin bij elk spel deze foutmelding? Dan kan het zijn dat je een andere taal hebt ingesteld. Bij het starten van het spel dien je voor Dictionary - Dutch te kiezen.

Could not make move
"Incorrect tipe placement. Tiles must be placed on a straight vertical or horizontal line, adjacent to one or more existing tiles"
Dit betekent dat de letters die je gelegd hebt niet aansluiten bij de letters op het bord. Wanneer je een woord legt dan dient deze horizontaal of verticaal aan te sluiten bij de letters die al op het bord liggen.
Deze foutmelding kan ook voorkomen wanneer je je woord wel goed hebt neergelegd, maar daarnaast per ongeluk een letter naar het bord hebt gesleept. Dit kun je oplossen door op Clear te drukken en vervolgens je woord nogmaals te leggen.

Server error
"Make sure your Wordfeud installation is up to date. Error details: Unexpected error type: not_your_turn"
Het komt soms voor dat Wordfeud aangeeft dat jij aan de beurt bent, maar zodra je een woord legt en op Play drukt krijg je deze melding te zien. Dit betekent meestal dat Wordfeud een fout heeft gemaakt en dat je eigenlijk nog niet aan de beurt was. Je kunt dit oplossen door het bord te verlaten. Zodra je weer terugkomt heeft Wordfeud door dat de ander eerst aan de beurt is.

Ik kan niet op Play drukken na het leggen van een woord
Dit betekent dat de tegenstander aan de beurt is. Bovenin het scherm zie je wie het laatst een woord heeft gelegd.

 

Andere problemen

Spellen stoppen niet meer na 72 uur
Sinds de laatste update hebben veel mensen het probleem dat spellen niet meer automatisch stoppen nadat er meer dan 72 uur geen zet is gedaan. Dit kan erg vervelend zijn omdat je bij te veel openstaande spellen geen nieuwe meer kunt opstarten. Je kunt dit oplossen door het spel te openen en op Resign te klikken. Hiermee beëindig je het spel en kun je weer nieuwe spellen starten.

Zwart scherm
Ineens doet Wordfeud het niet meer en krijg je een zwart scherm bij het opstarten van Wordfeud. Dit probleem is al meerdere malen gemeld maar het is nog niet opgelost. Het enige dat helpt is het uit- en weer aanzetten van je toestel.

Volledige naam zichtbaar
Wanneer je je Wordfeud account hebt gekoppeld aan je Facebook account dan is je volledige naam zichtbaar voor tegenspelers. Ook voor mensen die je niet kent. Hier is al diverse malen melding van gemaakt richting de makers van Wordfeud. Hopelijk wordt het in een volgende update meegenomen en kun je weer anoniem onder je nickname spelen.

 

Tips

Om zo veel mogelijk punten te scoren is het handig goed gebruik te maken van de speciale vakjes. Ook kan het handig zijn om vooruit te denken. Misschien kun je met het ene woord wel 3 punten meer scoren dan met het andere, maar als je daarmee een bonusvakje bereikbaar maakt voor je tegenstander kan het verstandiger zijn om toch maar voor minder punten te gaan.

 

Scrabble woordenlijsten

Op deze website is een handige woordenlijst te vinden van woorden met moeilijke letters zoals de X, de Q en de Y. Ook vind je er lijsten met 2- en 3-letterwoorden.

 

Vragen

Heb je nog vragen over deze uitleg? Stel ze dan hieronder!

Reacties

Carol
(Antwoord voor Marijke) Als iedere keer het bordje met invalid_id verschijnt. Moet je je telefoon uitzetten en daarna weer ontgrendelen, dan is het weg. Gr. Carol!

Cathalina
Mijn ipad wordfeud staat op zwart, aan en uitzetten helpt niet. Wie weet raad?

elirieske
Wordt er eigenlijk wel antwoord gegeven. Ik heb nu al weken te maken met het feit dat ik geen puntentelling kan zien op mijn Windows 8 versie wordfeud op de pc. Heb jullie al eerder dat bericht gestuurd maar geen antwoord ontvangen hoe ik dat weer in kan stellen. Heb hem al 2 maal verwijderd en opnieuw geïnstalleerd. Waarom staan de antwoorden er niet op vragen van andere vraagstellers?

elirieske
Ik kan van mij en mijn tegenstander de punten niet meer zien. Ik speel op windows 8 PC. Hoe kan ik dat weer instellen?

Geer
Langs deze weg wil ik informeren hoe ik mijn gebruikersnaam wijzig in wordfeud. Ik heb geprobeerd bij de instelling de gebruikersnaam te wijzigen tevens heb ik geprobeerd een nieuw account aan te maken, wederom zonder succes. Hopend gauw wat u te vernemen

Marijke
Kan op mijn iphone plotseling niet meer inloggen op wordfeud. Krijg iedere keer invalid-id. Hoe raak ik dit kwijt??

Alex
Wat zijn toch die rode balletjes? Al meerdere keren gelezen,en komt elke keer weer in beeld? Wie kan mij helpen?

Raymon
Ik heb opeens een andere wordfeut naam hoe pas ik dat aan?

Ati
Ik heb ineens een andere taal bij wordfeud, alleen bij een speler, terwijl mijn taal wel goed is ingesteld. Wat moet ik doen?

marc
wordfeud staat ineens in Duitse taal me instellingen van iPhone staan gewoon in nederland ik had alleen Duitse toetsenbord in algemene instellingen bijgevoegd om in het Duits te kunnen chatten maar het hele wordfeud is nu Duits??

Adelheide1
Ik zie mijn ratings niet meer.

Chris
Heb steeds een letter e op mijn plankje die "vast" staat en dus niet kan gebruiken. Deze ligt als 8 e letter onder een andere.....

Vladimien
Een nieuwe tablet gekocht (Samsung) en Wordfeud erop gezet. Automatisch een nickname gekoppeld die ik niet zelf heb uitgekozen? Hoe kan ik mijn gebruikersnaam wijzigen? Ik zie geen tandwiel/radar? Iemand een idee?

De kort
Chat berichten bij woordfeudnaam komen steeds weer terug. Hoe kan ik dit oplossen?

Trees
Ik krijg mijn prullenbak niet meer geleegd en zie bij al mijn tegenspelers rode balletjes met soms wel een getal van 32 instaan. Is heel lastig. Hoe krijg ik dit weg. Zo gaat de lol van het spelen wel weg.

Bigfeet
Waarom komen gespeelde spellen en chats steeds weer terug? Heb nu veel "rode bolletjes" en steeds de idee dat er iets nieuws is te melden. Super irritant!

Vloos
Sinds een paar dagen, komen mijn prullenbak en berichtmeldingen steeds terug, zit nu met een hoop rode balletjes !!!!!!!

Hanja
Frenkie Nadat een spel beeindigd is loopt wordfeud vast en sluit vervolgens af, moet het spel dan weer opnieuw opstarten, dit gebeurd sinds de ios7 update, kent iemand dit probleem? Ik heb precies hetzelfde probleem als Frenkie, hebben meer spelers dit?

Loes
Als je een tegenstander per ongeluk geblokkeerd hebt hoe kan je dat weer ongedaan maken?

sasa
waarom reageren jullie niet

sasa
mijn telefoon gaat niet meer naar menu en dan staat er steeds iets met proces android en om het uit te krijgen moet ik de batterij eruit halen en ik heb een lg p970 wit kunt u me een tip geven a.u.b.

Ria
Ik wil graag weten, als je iemand uitnodigt via wf een vriend. En hij reageert niet. Hoe lang blijft de uitnodiging staan? Komt hij dan op een gegegeven moment te vervallen. Na een aantal dagen? Of moet je altijd op decline of accepteren drukken? Bedankt Ria

A. de Gouw
Heb mijn wachtwoord bij google moeten wijzigen en nu het ik van mijn medespelers geen profile picture meer? Wie weet er meer over?

Wim Schippers
Hallo Marjan, woon je toevallig in Noord-Holland? Ik zou graag een keer met je afspreken! Laat je even wat weten?

Marjan
Heel veel mannen die verder willen dan alleen het spel spelen. Willen graag met je afspreken en dus weten waar je woont etc. Echt walgelijk.


Reageer op dit artikel

Heb je zelf een handige tip of wil je je ervaring over dit onderwerp delen met anderen? Plaats dan hieronder een reactie.

Alle velden dienen te worden ingevuld.

Naam

Email adres (wordt niet getoond op de website)

Uw bericht

Vul deze code in en druk op plaats mijn reactie om dit bericht te plaatsen.