Wasmachine reinigen

Wasmachine reinigen in 3 stappen

Je wasmachine stinkt? Dit is een probleem dat erg vaak voorkomt en heel vervelend is. Je wilt natuurlijk dat je was schoon en fris uit de wasmachine komt!

Gelukkig is een stinkende wasmachine snel te verhelpen. Met onderstaand stappenplan kun je je wasmachine snel weer schoon krijgen, zodat je vandaag nog kunt genieten van een lekkere schone en frisse was!

Wasmachine reinigen

Waarom stinkt mijn wasmachine?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je wasmachine stinkt. De belangrijkste staan hieronder voor je op een rijtje:

  • Veel gebruik van vloeibaar wasmiddel in plaats van poeder
  • Te veel wasmiddel gebruiken (moderne wasmachines hebben minder nodig dan vroeger)
  • Het natte wasgoed te lang in de machine laten zitten na het wassen
  • Dicht laten van de deur tussen de wasbeurten door
  • Veel wassen op lage temperaturen
  • Kalk, schimmel en/of vetluis in je wasmachine

De laatste twee punten zijn meestal de oorzaak van een stinkende wasmachine. Hierdoor ontstaat vetluis. Dit kun je herkennen aan vieze slijmerige grijszwarte aanslag in het rubber van de deur.

Vetluis kan ook vlekken in je was geven. Uiteindelijk kan je wasmachine er zelfs stuk aan gaan.

Hoe krijg ik mijn wasmachine weer fris?

Met behulp van het volgende stappenplan heb je vandaag nog een frisse wasmachine:

Lege was draaien (servicebeurt)
Doe dit eens per maand. Stel je wasmachine in op een was van 95 graden en voeg 2 vaatwastabletten OF 1 fles schoonmaakazijn toe. Draai deze was zonder wasgoed toe te voegen. Hiermee wordt je wasmachine tegelijkertijd ontsmet en ontkalkt.

Rubberen rand
Vervolgens maak je het manchet (de rubberen rand van de deur) schoon. Ga met een doekje goed tussen alle plooien door. Door een beetje schoonmaakazijn op het doekje te doen laten eventuele zwarte restjes beter los.

Zeepbakje
Daarna reinig je het zeepbakje. Het zeepbakje kun je er helemaal uithalen zodat je deze makkelijker schoon kunt maken. Gebruik eventueel een tandenborstel om alles goed te kunnen reinigen. Maak ook de open ruimte waarin het zeepbakje in de wasmachine zit goed schoon.

Pluizenfilter
Tenslotte reinig je het pluizenfilter. Dit zit meestal aan de rechtervoorzijde van de wasmachine. Wanneer je dit filter openmaakt kan er wat water uitlopen. Om dit op te vangen kun je een oude handdoek op de grond leggen.

Lukt het niet om de wasmachine hiermee helemaal schoon te krijgen, dan kunnen deze producten je ook weer helpen aan een frisse wasmachine:

Zo hou je je wasmachine schoon

Nu je wasmachine weer lekker schoon en fris is wil je natuurlijk dat dit zo blijft!

Door onderstaande tips op te volgen kun je voorkomen dat je wasmachine weer gaat stinken:

  • Gebruik waspoeder – dus geen vloeibaar wasmiddel
  • Gebruik een kleinere dosis wasmiddel – kijk voor de juiste dosis op de verpakking van het wasmiddel
  • Verwijder wasgoed zo snel mogelijk na het wassen
  • Laat de deur open wanneer je de wasmachine niet gebruikt
  • Maak het rubber van de deur schoon na elke wasbeurt
  • Draai elke maand een 95 graden was (bijvoorbeeld handdoeken) en reinig dan ook het zeepbakje plus pluizenfilter
Was ruikt fris

Waspoeder of vloeibaar wasmiddel?

Wat is beter voor je wasmachine: waspoeder of vloeibaar wasmiddel? Het SBS6-programma Feit of Fabel zocht dit voor je uit: “Poeders wassen schoner dan vloeibaar wasmiddel. Ook is poeder beter voor je wasmachine.”

AEG (wasmachinefabrikant) zegt hierover: “Gebruik poederwasmiddel in plaats van vloeibaar wasmiddel om resten in de machine te voorkomen.”

Nog meer tips voor een schone wasmachine

Startuitstel
Het is erg belangrijk om natte was niet te lang in de wasmachine te laten zitten. Soms valt dit niet goed te plannen, je wilt bijvoorbeeld nog snel een wasje aanzetten voordat je de deur uitgaat.

Dit kun je oplossen door gebruik te maken van startuitstel. Op de meeste moderne wasmachines zit een timer waarmee je ervoor kunt zorgen dat de was net klaar is als jij weer thuiskomt, zo blijft deze nooit te lang in de wasmachine zitten!

Wasbol
Gebruik je toch vloeibaar wasmiddel? Maak dan gebruik van een wasbol zodat het wasmiddel pas in de machine loopt zodra deze wordt aangezet.

Ventilatie
Wanneer je de wasmachine niet gebruikt, laat het deurtje dan openstaan en trek het zeepbakje een klein stukje open. Hierdoor kan er frisse lucht door de wasmachine stromen waardoor schimmels en bacteriën minder kans krijgen.

Zeepbakje
Het water dat door het zeepbakje van de wasmachine stroomt is altijd koud. Het wordt pas in de trommel opgewarmd. Hierdoor kunnen niet goed opgeloste zeepresten achterblijven die op den duur stank kunnen veroorzaken, vandaar dat ook aangeraden wordt om het zeepbakje en de openruimte waarin deze zit regelmatig te reinigen.

Dosering wasmiddel
Maak gebruik van het bijgeleverde doseerschepje of de doseerdop. Onderzoek heeft bewezen dat je zo meer bespaart en nauwkeuriger doseert dan wanneer je op het oog zomaar wat in het wasmiddelbakje strooit. Bovendien voorkom je zo overdosering, een stinkende wasmachine en is het beter voor het milieu.

Problemen of tips

Kom je problemen tegen bij het schoonmaken van je wasmachine of heb je een handige tip voor anderen? Laat het dan hieronder weten!

Vergelijkbare berichten

28 reacties

  1. Sandra schreef:

    Na jarenlang erg vaak niet fris ruikende was na een wasbeurt te hebben gehad en alles al te hebben geprobeerd (zelfs uiteindelijk een nieuwe wasmachine gekocht!), hebben we nu eindelijk de oorzaak ontdekt en het probleem opgelost! Bij ons zitten toilet en wasmachine aangesloten op dezelfde riolering, het toilet bevindt zich tussen afvoer naar buiten en wasmachine. Mijn zwager de loodgieter kwam met de gouden tip: bij het doortrekken van het toilet blijkt de zwanenhals van de wasmachine leeggetrokken te worden, waardoor er een directe verbinding ontstaat tussen riolering en wasmachine. Gevolg: stinkende was. Mijn zwager heeft nu tussen de zwanenhals van de wasmachine en het toilet een ontluchter op de afvoer gezet, waardoor ook bij het doortrekken van het toilet de zwanenhals van de wasmachine gevuld blijft met water. Resultaat van de eerste 8 wassen: heerlijk fris ruikende was!! Misschien een tip voor andere mensen met dezelfde situatie als bij ons!

    1. Johan
      Wij hebben het zelfde probleem. Een goede tip maar waar plaats je de ontluchten?

      1. Kirsten schreef:

        Hoi ik heb het zelfde probleem, met stinkende was.
        Oplossing van hierboven ga ik ook toepassen. Onderdeel is nog in bestelling. Bij warmteservice kan je online bestellen en zelf ophalen.
        Sifon met beluchter heb ik hier besteld: McAlpine kunststof universeel sifon met beluchter 6/4″x40mm (artikelnummer fabrikant 0053750):
        Ik hoop dat mijn probleem straks verholpen is. Op dit moment draait ook de wasmachine voor de tweede keer met HG wasmachine reiniger. Al 5 x op 90 graden met diverse middelen gedaan, dat werkte niet. Moest eerst dit proberen voordat ik een nieuwe mag aanschaffen van de verkoper. Mijn machine is een Bosch van 3,5 jaar oud.

    2. Sandra, mijn dank is groot voor deze tip. Al lange tijd is onze was muf. Het is niet zo zeer dat de was echt stinkt, maar het ruikt gewoon muf. Niet lekker. Je doet je vuile was immers in de wasmachine om schone was te krijgen. Lijkt me heerlijk om eens echt lekker ruikende was te krijgen : ) We hebben wel eens eerder nagedacht over een ontluchter. Nu ga ik er werk van maken.

    3. Hallo Sandra,
      KUN JE EEN FOTO PLAATSEN VAN DIE ONTLUCHTING?
      DANK JE WEL 🙂

  2. Renata Kuperus schreef:

    Mijn “wasmachinemannetje” komt vanmiddag, ik had nl zelf de rubberen rand eruit gehaald om schoon te maken, (nadat we alles al hadden gedaan om die stank weg te krijgen) maar nu krijg ik hem niet meer goed terug 🙁
    Hopelijk is bovenstaande tekst dé oplossing. Goedkoper dan een nieuwe wasmachine (want dat heb ik ook al een keer gedaan) Zó zat van die stinkende handdoeken. Trouwens alleen mijn donkere was stink, de witte niet.

  3. M.W. van der Panne schreef:

    Gouden tip. Hoe komt het dat de andere “vakmannen” hier geen weet van hebben? Lijkt me niet dat dit de eerste keer is.

  4. Herman Willems schreef:

    Bedankt voor de tips ik ga het zeker proberen

  5. Eldon costa gomes schreef:

    Hallo mensen ik gebruik een beko wasmachine en heb sinds tijden stinkende muffe was waarvan ik eigenlijk soms denk van dat ik het net zo goed niet had kunnen wassen heb nu zelfs andere wasmiddel gekocht en nog steeds stinkt het en weet me echt geen raad want heb paar weken geleden op 90 graden laten draaien met wat afwasmiddel maar dit heeft kennelijk niet geholpen en ik ben de enige die er last van heeft want de buurman heeft er geen last van, iemand die tips heeft. Groetjes

  6. hoi,

    Ik heb de absolute oplossing voor dit probleem. Het is niet moeilijk, maar vergt wat discipline.

    Allereerst mijn verhaal: ook ik heb al 5 jaar lang lopen vechten tegen de vies ruikende was. Was die er schoon uitkomt, maar zodra ‘ie een beetje vochtig wordt, begint te stinken. Een weeë schimmelige lucht. Bah.
    Niets hielp. We maakten de machine schoon met soda, met bleekwater, met dasty (Wibra). Het leek even te helpen, maar al snel stonk alles weer.

    Nu hebben we de oorzaak gevonden. En het is NIET, zoals overal wordt gezegd, een vieze machine. De onze was namelijk niet vies, we wassen wekelijks minstens 2x een kookwas, wat ‘m schoonhoudt.

    Het blijkt allemaal te komen door de synthetische (sport-) kleding die we wassen. Die geeft de geur af. De zweet moleculen blijken door water niet losgeweekt te worden in de kleine poriën van de syntethsiche kleding. En bij fleece: dat pakt al helemaal geen water aan, waardoor de viezigheid er in blijft zitten.

    Wat moet je doen voor een frisse was. Hier het stappenplan. En geloof me: HET WERKT ECHT!

    1 – reinig je machine eenmalig grondig. Laat ‘m een kookprogramma draaien met een halve kop soda erin. Leeg natuurlijk. Doe dit 1x per half jaar

    2 – maak een scheiding in je wasgoed: synthetische (sport)kleding apart, en ook Fleece apart. Doe dit NOOIT meer bij gewone katoenen was.

    3 – Als je synthetische (sport)kleding of fleece wast (altijd apart dus!), gooi hier 2 kopjes azijn bij per wasbeurt. De azijn weekt het opgedroogde zweet tussen de piepkleine synthetische porien los. Dat lukt met gewoon water en zeep niet. En die 2 kopjes mag je ruim nemen: een halve liter per wasbeurt is ook prima. Kost amper iets, die azijn.

    4 – Azijn hoeft alleen maar bij Fleece of Synthetische sportkleding. Bij katoen niet nodig.

    Als je zo de was apart wast, en de azijn-tip gebruikt, is de stank weg. Echt.

    En die azijnlucht? Zit echt niet meer in je was, als ‘ie eruit komt. Geen zorgen.

    Werkt het ook bij jou? Zeker weten, maar laat hieronder nog even weten…..

    groet,
    Renee

    1. Jozanne schreef:

      WoW!
      Had dezelfde stink.
      Vanmorgen mijn wasmachine met soda op 95 gr gewassen.
      En daarna een ‘sportwas’ gedraaid met azijn. Probleem iid meteen opgelost! Top. Thanx voor de tip

    2. Je bedoelt sportwas alleen wassen met azijn, zonder zeep?
      Want Ik dacht dat azijn de laatste zeepresten oplost, die dan kan je t noet samen gebruiken

  7. Dank je Renee,
    Voor de tip over de sportkleding, ga ik zeker proberen.

  8. Renee!
    Na jouw tip ruiken sinds een jaar (!!) mijn handdoeken niet meer naar natte hond!
    Geweldig. Ik wil je bedanken voor dè GOUDEN tip!
    Had alles al geprobeerd en begreep niet waar het door kwam.. In januari 2016 begon ik met sporten dus ben er zeker van dat het komt door die synthetische sportleggings die ik dus altijd meng met mijn overige was.
    Nu dus nooit meer!
    Ik kan je wel kussen 🙂

  9. Ik heb een ander probleem, als ik meer dan een theelepel wasmiddel toevoeg bij de 60 graden was, dan kan ik wachten op de melding overdosis schuim. Bij de 40 graden was en alle korte wasjes heb ik géén probleem.

    Op aanraden van Bosch-home.nl heb ik de machine laten draaien met HG machine reiniger, heeft niet echt geholpen.
    Wasmachine is 6 jaar oud, de winkel waar ik hem gekocht heb bestaat niet meer!

  10. Hallo,
    1.5 jaar terug nieuwe wasmachine (serie4) en droogkast (serie6) van Bosch gekocht. Waren de laatste nieuwe modellen toen. Van dan problemen.
    Bij truien, dikkere kousen, vooral iets dat dikker is zoals aan de onderkant van mouwen (waar het zo bijeen gestikt is), bij boxershorten (waar de elastiek in zit gestikt), bovenkant jeans ruikt het vies. Precies kattenpis?, als ik het zo vuil mag zeggen. Zeker bij was dat niet in de droogkast mag en ook meer in de winter. Precies als de was niet snel goed droogt.
    Had het ook met de badhanddoeken en washandjes voor, maar was ze nu wekelijks op 90° kookwas en heb het niet meer voor. Ik kan toch mijn gewone was niet op 90° wassen. Ik zie wel dat mijn handdoeken en washandjes er fel van aftakelen en niet meer zo zacht zijn.
    Ik gebruik voor mijn kookwas Dash stralend wit (’t zijn wel gekleurde), Woolite voor gewone was, niet te veel, geen wasverzachter, want onze dochter is allergisch ervoor en vloeibare producten ruiken zo al.
    Hebben al aan technieker van Bosch gevraagd en die had ons dat gezegd van 1 maal per maand op 90° te doen, maar omdat ik vond dat de washandjes en zo toch niet van de eerste keer allemaal echt beter waren doe ik het elke keer.
    Dacht mij terug calgonit te kopen voor “de bacteriën” te doden, niet voor de kalk want die zet zich maar vast vanaf een t° boven de 100°. Dus, dat is dikke zever, van bij elke wasbeurt voor de kalk. Ben dat ook maar zo’n 5 jaar terug te weten gekomen, maar wou het kopen omdat het nu zogezegd ook de bacteriën doden. Maar als ik wat lees denk ik niet dat het ons zal helpen.
    En wat betreft met de droogkast, die kleren laat ik eerst het zwaarste programma (katoen, kastdroog extra) en dan nog eens het programma timer 30 min. warm omdat ik vind dat het op die dikkere stukken waar ik over in het begin sprak nog wat vochtig is. Zelfs maar met 3-4 kledingstukken erin. (heb het soms nog voor!)
    Ik weet het op den duur niet meer. Het is precies of wij vuile mensen zijn.
    Hopend op een snel antwoord.
    Groetjes.

  11. Kalkaanslag komt toch omdat de temperatuur van het element ruim 100 graden wordt bij opwarming.

  12. margarorik schreef:

    ik ben ook een radelosse huisvrouw ,ik heb een miele wasmaschien ,en heb al van al geprobeerd,want mijn was stinkt,als ie uit de maschien komt chloor,azijn soda, backing soda, 95graden met azijn laten draaien.en hij stinkt nog .wat moet ik doen

  13. Hoi Mensen,

    Mijn wasmachine stinkt tijdens het draaien, maar de was komt er wel lekker frisruikend uit. Toch vreemd?

    1. Gratis-Tips.nl schreef:

      Stinkt het naar vieze was of naar iets anders? Misschien is er een onderdeel wat te warm wordt tijdens het wassen? Probeer aan de hand van de geur te achterhalen wat de oorzaak is.

  14. Mijn was stinkt ook nu kreeg ik de tip twee vaatwastabel er in doen en op 95 graden laten draaien leeg mijn machine gaat maar tot 90 graden heeft iemand hier ervaring mee ik was altijd op 30 graden met vloeibare wasmiddel

  15. Ik vind je advies om het rubber van de deur na elke wasbeurt schoon te maken heel slim! Na jarenlang erg vaak niet fris ruikende was na een wasbeurt te hebben gehad en alles al te hebben geprobeerd, hebben we nu eindelijk de oorzaak ontdekt en het probleem opgelost! Ook denk ik dat ik mijn wasmachine aan een specialist moet laten zien omdat het vreemde geluiden is begonnen te maken. Hopelijk kan het probleem snel opgelost worden.

  16. Na een tijdje stinkende was, heb ik nog een ander probleem gevonden.
    Naast alle goede tips hierboven.

    Het is het restwater dat na het droogpompen weer terugloopt uit de slang naar de kuip.
    Eerst was mijn uitloop te hoog gemaakt, maar na die lager te hebben gemaakt, bleef er toch nog water in de kuip staan. Een bleef het stinken.
    Mijn type wasmachine (AEG) heeft een aftap-slangetje en dat gebruik ik nu na elke wasbeurt.
    Er komt telkens 2,5 liter water uit (vond ik behoorlijk veel)
    Wanneer ik het weleens vergat te legen en dan voor de volgende wasbeurt toch maar even leeg laat lopen, ruikt het precies naar die geur die in mijn droge kleding zat.

    Dus de kuip en onderliggend slangenstelsel zijn nu ook droog.
    Dit helpt super. Immers stilstaand water gaat sowieso stinken.

    Ps1. Deur en zeepbakje staan voor de ventilatie ook altijd open tussen de wasbeurten in.
    Ps2. Vloeibaar wasmiddel stinkt meer dan poeder.
    Ps3. Gebruik een wasbolletje bij vloeibaar en giet het niet in het zeepbakje.
    Dat zorgt ervoor dat er troep gaat zitten tussen het bakje en de de kamer waar de lade inzit.
    Tenzij er een speciaal inzetbakje voor vloeibaar is bijgeleverd. Zo’n bakje is vaak alleen maar voor de wasverzachter. Maar ze bestaan ook voor de hoofdwas.

  17. Als we de wasmachine aanzetten gaat hij na 20 min naar rotte eieren ruiken door het hele huis nu ongeveer. De wasmachine wordt regelmatig op 95gr leeg gedraaid met soda of vastwastablet. Deur en ingang worden wekelijks schoongemaakt, zeepbakje ook. Filter benden laten we ook regelmatig leeglopen en maken we schoon. De afvoer buis en zwanenhals zijn ook schoongemaakt. Van de week het afvoer putje en wastafel afvoer door gespoeld met gekookt water en soda. We weten het nu echt niet meer.

  18. R. Zandbergen schreef:

    Best jammer dat er verkeerde info op deze site staat. Vloeibaar wasmiddel helpt juist beter dan poeder om stank te voorkomen. Vloeibaar middel is geconcentreerder dan poeder en lost dus beter op dan poeder bij lage temperaturen.

    1. Gratis-Tips.nl schreef:

      Zie de info onder het kopje “Waspoeder of vloeibaar wasmiddel?”

  19. Ik gebruik bij elke wasbeurt een antikalktablet. Mijn was kwam er ook steeds stinkend uit. Na grondige reiniging bleef de lucht in de machine en was. Sinds ik echter de wasverzachter achterwege laat is het euvel opgelost. Zijn er meer mensen met deze oplossing?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.