Tips bij brandend maagzuur

Home » Gezondheid » Tips bij brandend maagzuur

Brandend maagzuur kan erg vervelend zijn. 's Nachts kunnen de klachten je uit je slaap houden en overdag kan brandend maagzuur je belemmeren in je bezigheden. In dit artikel vind je eerst een aantal tips om maagzuur te voorkomen. Tenslotte vind je nog een aantal suggesties voor het verlichten van de klachten als je eenmaal last hebt van brandend maagzuur. Heb je zelf nog een goede tip? Voeg deze dan toe onderaan dit artikel.

Tips om maagzuur te voorkomen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de klachten van brandend maagzuur te voorkomen of sterk te verminderen.

Maagzuur 's nachts

Verhoog het hoofdeind van het bed iets door er klossen onder te plaatsen. Zo ligt je hoofd iets hoger en stroomt het maagzuur minder snel omhoog. Neem geen hoger kussen, want hierdoor komt er juist meer druk op je maag.

Eet niks meer drie tot vier uur voor het slapen gaan.

Houding en kleding

Draag kleding die losjes zit ter hoogte van de maag. Geen te strakke broeken of riemen.

Buig bij het bukken niet voorover maar zak door de knieën.

Gezond leven

Zorg voor een gezond gewicht. Bij overgewicht komt er meer druk op de maag waardoor de klachten kunnen toenemen.

Zorg voor een goede stoelgang. Verstopping verhoogt de kans op brandend maagzuur. Eet gezond en vezelrijk, drink voldoende vocht en zorg voor beweging.

Maagzuur en voeding

Ieder mens is verschillend en reageert gevoeliger op bepaalde voedingsmiddelen dan anderen. Vermijd in ieder geval een overvolle maag. Ook vet eten kan je gevoelig maken voor brandend maagzuur. Onderstaande lijst bevat voedingsmiddelen die erom bekend staan bij veel mensen klachten te geven:

 • koffie
 • chocola
 • citrusvruchten
 • alcohol
 • kruidig eten

Brandend maagzuur klachten verlichten

De volgende suggesties kunnen je helpen bij het verlichten van je klachten.

 • Neem een klein kommetje vanillevla
 • Eet een augurk of een paar zilveruitjes
 • Een beetje melk drinken
 • Een eetlepel suiker opeten
 • Een schep droge havermout eten
 • Een paar stukjes komkommer eten
 • Een stuk rauwe aardappel eten
 • Een eetlepel gezuiverde krijt (verkrijgbaar bij de drogist) toevoegen aan water en dat opdrinken
 • Een paar blaadjes groene basilicum eten

Raadpleeg bij aanhoudende klachten altijd je huisarts.

Heb je zelf nog een goede tip? Voeg hem dan hieronder toe!

Reacties

cindy

Wat bij mij het beste werkt is aardappelvocht drinken. Doet wonderen. Ook een banaan werkt goed. Ik las ook dat melk helemaal niet goed is tegen reflux. En hier kan ik van meespreken, dus geen melk. Groet, Cindy

johan
Rens, als ik je oplossing voor maagzuur lees dan denk ik dat je gewoon elke dag lazarus loopt en als gevolg daarvan geen maagpijn meervoelt. Bier is zeer slecht voor maagzuur !!!

Arie
Glaasje water en in de nacht iets onder je kussen leggen, waardoor je hoof hoger ligt dan je voeten , zodat er niets terugstroomt naar de slokdarm. 5 minuten liggen & klaar. Niet op je linkerzii liggen! Gaat meer branden...

malinka
vla en banaan elke ochtend helpt echt

linda adam
Ik kom van diepe dalen met mijn maag. Heb een hele mislukte gastric bypass gehad. 11jaar helse pijnen en vier operaties verder. Heb ik mijn oude maag weer terug. Ik heb ook veel pillen van de psych moeten slikken was natuurlijk ook niet bevorderlijk voor mijn maag. Ik had twee keer een fistel in mijn maag waardoor mijn eten ronddwaalde in mijn lichaam. Na 11jaar ziekbed en heel veel pillen verder. Ben ik in november 2jaar gestop met maagzuurremmers. En ook geen pillen van de psych meer maar dat is pas een goed half jaar. Maar heb ik maagzuur moet ik een peuk roken. Dan ebt de maagzuur helemaal weg. Het ontstres. En ik ben aan van alles en nog wat verslaafd geweest gokken cocaïne roken wiet drank. Heb het allemaal zelf afgezworen. Af en toe nog eens een drankje en een jointje. Maar als ik zou stoppen met roken kan ik weer aan de maagzuurremmers. Dus ik ben van mening dat roken helemaal niet ongezond is. Nu is mijn geld op dus vanmorgen niet kunnen roken ik voel het gelijk aan mijn maag weer zuur. Dus wie zegt dat roken ongezond is mag van mij de hoogste boom in. Suikers zijn veel ongezonder bijv. En daar moet je ook niet meer voor betalen en wordt wel toegestaan. Waarom mag een mens zelf niet kiezen? Niets helpt bij mij bij maagzuur. Melk mag je niet drinken krijg je slijmvorming van. Honing helpt niet bij mij. Cola voor vijf minuten. Althans moet het nog echt coca cola zijn ook. Maar ja dan weer die suikers. Ik ben het gezeik over roken zo zat!!!! Ik heb de ervaring dus wat gaan ze in klote tweede kamer nu beweren¿¿¿¿ Die zien alleen maar dollarteken. En willen meer mensen aan de pillen. Kassa farmaceutische industrie. Voor kanker zal er nooit een medicijn komen. Ligt aan de overheid. Die bezorgen je stress. Mij dan niet ik ben de gelukkige die mijn dromen kan en mag nastreven van de gemeente ben overal van vrijgesteld. Ik wil eigen stichting enzo oprichten samen met de psychiatrie hier. Als ervaringsdeskundige. Van roken ga je niet dood alleen als er dan stress bij komt kijken. En dan is het nog niet van het roken. Maar stress gaat op je zwakste plek zitten. Ik zou willen dat mensen stoppen met het zeiken over een sigaret. Waarom daar extra btw op??? Ik heb maar 60 in de week en het is een medicijn voor mij. Ik geloof trouwen in 0% wetenschap. Zelfs met een keelontsteking ga ik nog niet naar de dokter. Kamille thee koelen en het gaat over. En zo zijn er vele dingen. Ze stoppen je vol medicatie. Ik hoop dat er ooit nog eens een bom valt op de farmaceutische industrie. en op de tweede kamer. Niet dat ik dat ga doen hoor anders krijg ik straks politie aan de deur. Maar mensen roken is NIET ongezond

hanny
wat bij mij ook helpt is een appel eten

Caroline
Bij de "Lijf Show", die onlangs op tv gestart is, kwam deze vraag ook voor, en het antwoord was karnemelk, absoluut geen gewone melk!! En krijt of Rennies helpt ook. Good luck.

weg met zuur
Sinds ik elke dag 1 glaasje melk drink nooit meer vrijwel geen last meer van zuur, af en toe na een glaasje witte wijn nog wel eens maar dat is heel snel weg met een extra glas melk. heb al 3 maanden geen maag tablet meer geslikt.

coen
mochten deze tips niet helpen neem dan een tabletje zantax succes verzekerd.

sjoert
Karnemelk met bruine suiker helpt direct.

Dokter Kees
Een zware van Nelle shaggie roken en een colaatje zonder prik

zuurverdelger
Alvorens middeltjes te gebruiken, let eerst op je eet gewoontes. 1. Eet kleine maaltijden tegelijk zo nodig een extra maaltijd.Neem de tijd voor je maaltijd. 2. Kauw bewust en veel langer dan je waarschijnlijk anders deed. Wees er bewust van dat de hap voedsel volledig tot pap vermalen is. Voel goed met je tong ieder klein brokje moet vermalen en met speeksel vermengt zijn. 3. Doe ademhalingsoefeningen. Diep inademen en proberen zo hoog mogelijk in je bovenlichaam vast te houden (10 sec.) Daarna adem je helemaal uit zo ver je kunt en probeer je tegelijk je onderbuik uit te zetten. Ook dit hou je 10 sec. vast. Doe dit meerder malen per dag. 4. een kauwgompje in de mond, nee niet ieder kwartier een nieuwe maar één a twee op een dag, of een zoethoutstokje. Produceert meer speeksel en is goed voor slokdarm een maag. 5. lichaamsbeweging in de vorm van regelmatig een wandeling van 3 a 4 km.

Mark

Ik heb al sinds te pubertijd last van brandend maagzuur, bij mij is het gewoon genetisch want meerdere mensen in de familie hebben er last van. Nou kijk ik al een langere tijd op Internet, ik vind zoveel websites, ik kwam gister deze nog tegen, misschien ga ik het een toch een gokje wagen aangzien ik het gratis kan uitproberen. Azijn met een beetje citroen doet trouwens ook wonderen! Succes allemaal

Sulvianne
een stukje van een schoolbord-krijtje eten helpt altijd bijna direct. dus gewoon kalk werkt het beste tegen maagzuur.. meng het met wat warme melk en je bent er binnen 2 minuten ervan af !

Peter

Ik zie hier een aantal goede tips tussen staan! harstikke bedankt. Ojah een beetje citroen zou ook goed kunnen werken of een beetje appelapzijn! Veel succes allemaal

frieda
Als je s nachts last heb van maagzuur en in de slokdarm ga dan op je linkerzij liggen dat helpt meteen.

Jack
bij de apotheek koop ik kleine lourier-dropjes dat helpt bij mij. Voor de smaak doe ik er een kruisdropje bij in m'n mond.

p. van drongelen
ik had ook maagzuur en heb toen een pepertje gegeten en dat werkte ook prima.een echte aanraader

zuur
net uit bed. zuur kwam in keel terecht. had 2 glazen witte wijn gedronken om 9.45 .zelfs 2 maagzuurremners helpen dus niet. (had die ingenomen om 10.30. het is nu 2.35 in de nacht. keel brandt als een verbrande vinger. heb nu waterijsje en havermout geprobeerd. kwam op deze site mede door het zuur.

Rens
Bier drinken, heel veel! Naar een baar biertjes merk je er steeds minder en minder van, houd dit bier drinken vast en je zal weinig last hebben van maagzuur! Wanneer /als u de volgende dag wakker word en weer het zuur krijgt drink dan weer bier totdat het zuur weer verdwenen is. Helpt bier niet meer? Ga dan over op whisky ook hier zit een middel in waardoor je het minder last hebt van maagzuur. Mogelijke bijverschijnselen van bier drinken zijn kotsen, duizelig zijn, wartaal uitspreken en desoriëntatie in tijd plaats en persoon zorg er daarom voor dat u altijd wat te eten bij u hebt. Eten met daarin een hoop knoflook is het beste.

Dineke van Zijp
ik wil wat meer te weten te komen over zuur branden van de maag al een week aan durend

Henk
Ik heb de augurk in combinatie met een paar blaadjes basilicum uitgeprobeerd en ik moet zeggen dat 't direkt een positief resultaat gaf. Volgens mij gaf de augurk echter de doorslag: brandend maagzuur verdween binnen 1 minuut !

s.greven
Mij helpt het beste tegen maagzuur; twee tabletjes pantoprazol40 van de huisarts, tezamen met twee à drie eetlepels zure pap, zoals karnemelk of twee à drie eetlepels bloempap met veel suiker en enkele glazen koud water of koude melk, alsmede de hierboven genoemde middelen helpen soms ook. s'Nachts niet direct weer plat gaan liggen en absoluut niet gaan roken.

jan versteeg

Een eetlepeltje honing werkt voor mij persoonlijk het beste. Ik heb deze tips trouwens van maagzuur.net. Vermindert de klachten enorm. Wat ook kan helpen is gember, het heeft een vieze smaak maar werkt super. Super tip van die honing bedankt rianne

tjaptjoi
leuk artikel! vooral de dingen die je wel mag eten


Reageer op dit artikel

Heb je zelf een handige tip of wil je je ervaring over dit onderwerp delen met anderen? Plaats dan hieronder een reactie.

Alle velden dienen te worden ingevuld.

Naam

Email adres (wordt niet getoond op de website)

Uw bericht

Vul deze code in en druk op plaats mijn reactie om dit bericht te plaatsen.