Wakker worden

Tips bij slapeloosheid

Wakker wordenEr zijn best veel mensen die regelmatig last hebben van slapeloosheid. Slaapproblemen kunnen ook overdag voor problemen zorgen. Wie ’s nachts niet goed uitrust kan overdag ook niet optimaal functioneren. Een goede nachtrust is dus hard nodig! Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen tegen slapeloosheid.

Onderstaande tips helpen je bij moeilijk in slaap vallen en slecht doorslapen.

Klachten bij slapeloosheid

De meest voorkomende klachten bij slapeloosheid zijn:

  • problemen met inslapen of doorslapen
  • moeite met opstaan
  • vermoeidheid overdag
  • prikkelbaar
  • concentratieproblemen

Lichaamsbeweging en frisse lucht

Wanneer je lichamelijk actief bent dan val je ’s avonds makkelijker in slaap. Maak er daarom een gewoonte van om overdag lichamelijk actief te zijn. Hiervoor hoef je je niet per se in het zweet te werken. Rustig een stukje wandelen of fietsen werkt slaapbevorderend en is bovendien goed voor je lichaam. Ook een avondwandeling in de frisse buitenlucht is aan te raden en kan rustgevend werken.

Zorg daarnaast voor een goed geventileerde slaapkamer. Het beste kun je slapen met het raam open, zodat er voldoende frisse lucht in de slaapkamer kan komen. Slechte lucht in je slaapkamer kan leiden tot o.a. keelpijn en hoofdpijn en zorgt ervoor dat je de volgende morgen niet met een lekker uitgeslapen en fris gevoel opstaat. Een goede matras en een fijn hoofdkussen zijn ook erg belangrijk.

Regelmaat en gewoontes

Wanneer je op regelmatige tijden naar bed gaat en opstaat dan stelt je lichaam zich daar vrij snel op in. Probeer wanneer je slaapproblemen hebt in het weekend niet heel anders te leven dan door de week. Vermijd ook middagdutjes. Hierdoor kun je ’s avonds moeilijker in slaap vallen. Ga ook pas naar bed als je slaap hebt. Lig je na een half uur nog te woelen: ga dan uit bed en ga iets doen.

Nuttig ’s avonds geen zware maaltijden meer. Vermijd daarnaast ook koffie, thee, cola en alcohol. Je lichaam kan zich zo makkelijker ontspannen voor de nacht.

Ontspannen

Spanningen, bewust of onbewust, kunnen ook voor slaapproblemen zorgen. Wanneer je je druk maakt om iets, praat daar dan overdag over met vrienden, familie of collega’s. Yoga is ook een goed middel om te leren ontspannen, vooral Yoga nidra staat erom bekend voor diepe ontspanning te kunnen zorgen.

Wat ook helpt is het bijhouden van een dagboek, niet alleen over de dingen die je overdag bezighouden, maar hou in dit dagboek ook de gedachten bij die je ’s avonds uit je slaap houden. Mensen denken vaak dat het niet nodig is om iets op te schrijven, maar door dingen echt op papier te zetten raak je ze meer kwijt, je schrijft het van je af. Of je ontdekt een patroon, dingen die steeds terugkeren. Daarmee zou je aan de slag kunnen.

Stop minstens anderhalf uur voor het slapen gaan met werken of naar spannende films kijken. Kies een activiteit waarvan je weet dat je er slaperig van wordt. Dit verschilt van persoon tot persoon. Voor de een kan muziek luisteren heel goed werken, voor de ander het lezen van een goed boek.

Alles geprobeerd en niks helpt?

Bovenstaande tips zijn algemene tips die voor een groot aantal mensen werken, maar niet voor iedereen. Heb jij aan bovenstaande tips niet genoeg en heb je alles al geprobeerd? Dan kan het de moeite waard zijn om het 7-stappenplan van Slaapwijzer uit te proberen. Dit stappenplan is speciaal opgesteld voor mensen die alles al geprobeerd hebben en kent enorm veel enthousiaste reacties.

Als je lichamelijke klachten hebt die ervoor zorgen dat je slecht slaapt, neem dan contact op met je huisarts.

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Pierre (78 jaar !!!) schreef:

    Na ongeveer 45 jaar problemen met inslapen en ontzettend veel mogadon en andere pillen is het mij gelukt om een einde te maken aan het probleem. Het is erg simpel en kost alleen maar discipline en doorzettingsvermogen. Ga om 12.00 uur naar bed, sta om 07.00 uur op (wekker zetten), sta ’s nachts niet op, ook niet als je wakker ligt. Overdag geen dutje, ook geen klein. dus overdag niet in bed. Je zult overdag wel 3 keer omvallen van de slaap. Niet toegeven en doorzetten. En zoals we allemaal weten: na 20.00 uur niets meer eten. Duurt minstens 3 weken. Maar het resultaat is geweldig!!!

  2. Tineke de Wal schreef:

    Mij helpt goed een oude film of een oud boek wat je goed kent in herinnering te brengen bij het slapen gaan, en dat in gedachten af te spelen of zo letterlijk mogelijk in gedachten te herlezen. Als je gedachten af dreigen te dwalen naar zaken of problemen of wat ook, opnieuw die film “afspelen” of dat boek “herlezen”, dan ben je het gauw zat en val je in slaap. Succes!

  3. M.P, Roovers schreef:

    Hallo slapenlozen,
    mijn grote truc is om in slaap te komen? Het eentonig opdreunen van de tafels dus 1×1=1 etc. Het alfabet werkt ook goed,vooral als ik het van Z naar A opdreun. Wanneer ik dat doen is dat een een- tonige dreun en kunnen mijn gedachten niet de wending tot piekeren nemen. Doorslapen is nog altijd een crime. Dagje ouder zal er ook geen goed aan doen,denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.