Wie is de rat

Bedrijfsuitjes – Wie is de rat?

Wie is de ratTijdens veel bedrijfsuitjes wordt tegenwoordig het spel ‘Wie is de rat?’ gespeeld. Dit is een variant op ‘Wie is de mol?’. Erg leuk!

Dit artikel vat kort samen wat het spel inhoudt en geeft daarna tips over hoe de rat te ontmaskeren.

Lees dit laatste alleen als je het echt niet kunt laten. De lol is er namelijk wel af als je precies weet waar je op moet letten. Maar dan nog zal de rat enige vrijheid hebben om zijn rattenwerk te doen…

 

Indeling van de teams

Er worden in principe twee teams ingedeeld. Deze spelen tegen elkaar. Binnen elk team is één persoon de rat.

Dit wordt in het begin duidelijk gemaakt door iedereen een papiertje met instructies te geven. Elke speler, afgezien van de rat, krijgt dezelfde aanwijzingen voor een ‘gewone speler’. De rat heeft speciale instructies.

Er is per team een teamleider, die bijvoorbeeld het tasje voor opdrachten meedraagt (papieren, fototoestel, pen, etc.). Deze persoon is per definitie niet de rat.

 

Uitvoeren van opdrachten

Met het team moeten verschillende opdrachten worden uitgevoerd, die in onze ervaring samengaan met een (stads)wandeling.

Men moet zelf een aantal locaties opzoeken en daar vragen beantwoorden of een locatie fotograferen op basis van een (cryptische) omschrijving.

Daarnaast zijn er nog enige andere opdrachten zoals puzzels en raadsels, geld verdienen als straatartiest en jeu de boules door de straten.

 

Wat doet de rat?

De rat probeert het uitvoeren van de opdrachten te saboteren en naarmate dit beter lukt krijgt het andere team daar punten voor.

Het team met de meeste punten wint.

 

Tips om de rat te ontmaskeren

Dit laatste deel alleen lezen als je een grote(re) kans wilt maken om de rat onschadelijk te maken!

  • Het is aan de rat om zoveel mogelijk te saboteren. Dus ontdek je twijfelachtig gedrag bij het uitvoeren van een opdracht. Als hij bijvoorbeeld overduidelijk een verkeerde aanwijzing of duidelijk foutieve suggestie geeft, houd deze persoon in de gaten.
  • Een essentiële opdracht van de rat is om de foto’s, die je maakt bij verschillende opdrachten, te verwijderen. De rat probeert dus het fototoestel te bemachtigen. Probeert iemand dat duidelijk, houd diegene in de gaten. De beste preventie is om de teamleider (die per definitie geen rat is) het fototoestel altijd te laten houden.
  • Bij een opdracht om ‘de vijf verschillen’ te zoeken (tussen een bewerkte foto en een werkelijk beeld van de stad) moet iedereen een keer op de foto staan (en het gevonden verschil aanwijzen), behalve de rat. Dat wil zeggen, als een meerderheid van het team denkt dat een persoon de rat is, dan moet men zorgen dat die er niet op komt. Maar de rat zal proberen juist wel op de foto te komen (en dus de rest ervan proberen te overtuigen dat hij of zij niet de rat is). Mocht echter een meerderheid proberen de rat de foto’s te laten maken (zodat hij niet op de foto komt), dan zal de rat waarschijnlijk proberen eerder gemaakte foto’s te wissen.
  • Tijdens een opdracht om zaken te onthouden en later op te schrijven, zal de rat bewust foutieve zaken opschrijven.
  • Wat routes betreft, om de verschillende locaties te vinden: daar zal de rat mogelijk proberen tijd te rekken en/of een verkeerde kant op willen, zodat minder opdrachten uitgevoerd kunnen worden.

Veel plezier tijdens ‘Wie is de rat?’!

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Dat klinkt erg leuk en een interessant concept voor teambuilding. Het doet me ook een beetje denken aan het kaartspel, Weerwolven van Wakkerdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.